V Banskej Bystrici sa francúzština servíruje vo veľkom štýle!
Krájajte, miešajte, ochutnávajte! V Banskej Bystrici sa počas Francúzskej kultúrnej jesene učíte kulinársku francúzštinu priamo pri varení. V spolupráci s Alliance Française v Banskej Bystrici (AFBB) a jej stážistami putuje nomádsky šéfkuchár François Bouillet po školách v Banskej Bystrici a okolí. Franta, ako ho poznáme, je učiteľom francúzštiny a kuchárom a školám ponúka workshopy francúzskej kuchyne. Kuchyňa sa tak stáva skutočným jazykovým a kultúrnym laboratóriom. Tak ako dobré cesto potrebuje čas na vykysnutie pred pečením, aj tento workshop sa pripravuje dôkladne vopred. Príprava v spolupráci s učiteľmi francúzštiny zahŕňa najmä výber menu, písanie receptov vo francúzštine a samozrejme, nákup surovín. V deň D si už stačí len vyhrnúť rukávy. V bežných školách žiaci pripravujú jednoduché jedlá so zameraním na ich servírovanie. V hotelových akadémiách, ktoré sa do workshopov tiež zapájajú, sa sústreďujú na prípravu ikonických francúzskych pokrmov, ako sú hovädzie po burgundsky, zeleninový tian, quiche lorraine, mušle vo vínnej omáčke či tarte tatin. Po francúzskom dopoludní strávenom krájaním, strúhaním, varením, mixovaním, nastáva chvíľa, kedy sa pripraví veľká hostina a všetko sa servíruje. Študenti, učitelia a šéfkuchár si spoločne sadnú k stolom, aby si vymenili dojmy a vychutnali pripravené jedlá. Čerešničkou na torte je kulinársky kvíz, ktorý pripravili stážisti AFBB, aby študentom predstavili ďalšie frankofónne jedlá a možno inšpirovali budúcich slovenských šéfkuchárov. Tieto chvíle spolupatričnosti a rozhovorov, ktoré potešia všetkých gurmánov, sú predovšetkým hravým spôsobom, ako sa učiť francúzštinu aj mimo školských lavíc. Študenti odchádzajú nielen s plnými žalúdkami, ale aj s novou slovnou zásobou a ďalšími znalosťami frankofónnej gastronómie. Skutoční majstri v kuchyni aj vo francúzštine!
Článok: Élisa Lasson, študentka SciencesPo Rennes a stážistka AF Banská Bystrica
Fotografie: Milan Trenčan, študent gymnázia J.G. Tajovského v Banskej Bystrici a Thomas Laurent, riaditeľ AFBB


